Pontos idő


Ma 2024. 6. 13, cstrtk van,
Antal, Anett napja.
Holnap Vazul napja lesz.

Kiskörzeti Kishírek

Kőrzeti Közgyűlés
A Homokháti Kistérségi Cserkészkörzet rendkívüli közgyűlést tartott 2018. április 20-án Horgoson. Fontos napirendi pontunk volt a Körzet elnökségének megújítása és az 53. sz. Králik László cs.cs. csatlakozási kérelmének elfogadása. Az új elnökség: 28 - Kratz Krisztián, 11 - Molnár Norbert, 10 - Smith Viktória, 21 - Bite Gábor, 53 - Kormányos Zoltán. Új csapattal bővült a Körzet, Kevi-Tornyos-Bogaras cserkészcsapatának kérelmét fogadta el az elnökség. Csapatparancsnoki kinevezések: 11 - Molnár Norbert és 21 - Bite Gábor.

A Szövetség - VMCSSZ
an image
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
Muzslya, Magyar Kommün 56.
Elnök: Magyar Dániel cst.
Email: vajdasagimcssz@gmail.com

Mobil: +38 1 (0)69 198-67-60
Web: Hivatalos honlap
Támogatóink
Bethlen Gábor Zrt.
Szekeres László Alapítvány
Magyar Nemzeti Tanács
Tartományi Kisebbségi Titkárság
Szabadka Város Önkorműnyzata
Királyhalom Helyi Közösség
Kispiac Helyi Közösség
Látogató számláló
Flag Counter


2000 őszén a falu vezetője azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy Noszán szeretnének Művelődési egyesületet alapítani, és szeretnének egy cserkészcsapatot is.

Toborzót szerveztünk Nagy László segédtiszt és Krac Krisztián segédtiszt segítségével. Munkánk sikeres volt. Szülői értekezletet tartottunk, megválasztottuk a fenntartó bizottságot és nevet adtunk a csapatnak. A fenntartó bizottság Nagy Gizella segédtisztet bízta meg a csapat vezetésével.

Az első két évben nagyon komoly cserkészmunka folyt: kaptunk csapatotthont a Teleház épületében, éjjeli és nappali portyákat szerveztünk, a szomszédos csapatokkal ápoltuk a kapcsolatot, Szövetségi rendezvényeken, belföldi és külföldi táborokon rendszeresen részt vettünk. A cserkészeink őrsvezetőképzésen is részt vettek. Bekapcsolódtak a falu életébe (részt vettek rendezvényeken, ünnepségeken).

2001. augusztus 28-án volt a csapatunk alapítása és az elsõ cserkészavatás. A szertartást Kalapis Sztojan cserkésztiszt vezette az épülőben lévő noszai templomban.

Ezek után a cserkészmunka nagy lendületet vett, igaz a toborzók nem mindig jártak sikerrel, azért igyekeztünk, hogy évente legalább néhány új cserkészünk legyen. Noszára 35-40 iskolás gyermek jár mivel csak két összevont osztály működik az alsósoknak. A kis gyermekek közül kerülnek ki a színjátszók, táncosok és a cserkészek is.

2003-ban a Teleház sajnos felbomlott, így a cserkészek is otthon nélkül maradtak. Kérdésessé vált a csapat fennmaradása. A gyermekek vállalták, hogy saját otthonaikban tartják meg az őrsi összejöveteleket. A csapatparancsnok elfogadta és havonta egyszer csapatösszejövetelt tartott.

2005-től a cserkészösszejöveteleket közösen tartottuk a hajdújárásiakkal. Télen nem volt összejövetel, de ha az idő engedte programokat szerveztünk pl.: korcsolyázás a ludasi tavon, tavaszi nagytakarítás a faluban stb.

2008-ban már éreztük, hogy megváltozott a világ, és már nem az ifjúság nevelése a fontos, hanem az anyagiak megteremtése. És valahogy a gyerekek is elmaradoztak. 2010-ben mégis toborzót tartottunk és meglepetésünkre nagy volt az érdeklődés a cserkészet iránt 2011-ben hét cserkész tett fogadalmat.

A királyhalmi csapattal együtt szerveztük 2011-ben a Honfoglaló kiscserkésztábort. Ezen kívül eljutottunk a királyhalmi Cserkészfarsangra és a Cserkészmajálisra, a kispiaci csapat 10. évfordulójára, a szabadkai Szent István ünnepségeken is álltuk a sarat, elutaztunk Ópusztaszerre is a Cserkészkörzet jóvoltából, jelen voltunk a Kispiacon megtartott Betlehemi békeláng ünnepségen is, és voltunk téli portyán a királyhalmi csapattal.

Csapatunk 11 éve működik kisebb-nagyobb zökkenőkkel, amit köszönünk a szülőknek, a falu vezetőinek és Füleki József plébános úrnak. Bízunk benne, hogy továbbra is számíthatunk a segítségükre. Ebben reménykedve kívánunk további eredményes JÓ MUNKÁT!


Nagy Gizella cst. csapatparancsnok


Google PageRank