Pontos idő


Ma 2024. 6. 13, cstrtk van,
Antal, Anett napja.
Holnap Vazul napja lesz.

A Szövetség - VMCSSZ
an image
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
Muzslya, Magyar Kommün 56.
Elnök: Magyar Dániel cst.
Email: vajdasagimcssz@gmail.com

Mobil: +38 1 (0)69 198-67-60
Web: Hivatalos honlap
Látogató számláló
Flag Counter


Krisztus szeretete neveljen bennünket...

A kispiaci cserkészet története egészen az ezredfordulóig nyúlik vissza. Ebben az évben Fehér Beatrix és Krac Krisztián frissen végzett bácsszőlősi segédtisztek látogatták meg Széll József atyát, a kispiaci plébánost, azzal a céllal, hogy szeretnének Kispiacon cserkészcsapatot alapítani. Széll atya, ennek nagyon megörült, ugyanis régóta szerette volna a cserkészetet megismertetni a helyi fiatalokkal, de addig sikertelenül.

Az első összejövetelt 2000. szeptember. 23-án tartották, amikor 13 cserkészet iránt érdeklődő fiatal gyűlt össze a hittanteremben. Az érdeklődés a cserkészet iránt egyre nagyobb lett és folyamatosan jöttek újabb jelöltek. Október 22-én szülői értekezletet hívtunk össze és megbeszéltük a csapat jövőjét: csapatalapítást és fogadalomtételt. A szülők mindenben támogatták a kezdeményezést és megkezdõdött a csapat bejegyzése a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben, ahol a 10-es számot kapta a csapat. A szülőértekezleten névadónknak Boldog Mór pécsi püspököt választottuk, kinek tisztaságát és alázatosságát álítottuk cserkészeink követendõ példájául.

Jelmondatunk: Krisztus szeretete neveljen bennünket...

Megalakítottuk az első örseinket: 2 lány őrs alakult (Vadrózsa és Liliom) és 1 fiú őrs a sólyom őrs.

A tél folyamán elkezdtük készíteni a csapat zászlaját, melyet Kenyeres Ivánka tervezett meg és Fehér Beatrix-szal, valamint Nagy Draginya nénivel közösen hímezték ki. Draginya nénit választottuk a zászló-, így az egész csapat édesanyjává.

2001. március 19-én Bővíz László szövetségi elnöktől megkaptuk az alapító okiratot 2 éves ideiglenes működési engedéllyel, a csapat vezetésével Krac Krisztián st.-et bízta meg. A csapatalapításra és az első fogadalomtételre 2001. június 23-án került sor, amikor 14 cserkész fogadalmat és 1 kiscserkész tett ígéretet Kalapis Sztoján cst., a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tiszteletbeli elnöke előtt.

Még abban az évben részt vettünk a bácsszőlősi és a palicsi csapatok közösen szervezett cserkésztáborában, a IV. Tőzegi Betyártáborban, amelyről felejthetetlen élményekkel és még nagyobb lelkesedéssel tértünk haza.

Szeptemberben toborzót tartottunk, amelyet azóta minden évben megismétlünk. A nagy számú jelentkezés után úgy gondoltuk, hogy mi is tudunk tábort szervezni, így 2002. tavaszán Kispiacon, a Homokbánya mellett tartottuk az első kispiaci cserkésztábort nagy sikerrel. Ekkor már a kispiaci cserkészek és jelöltek száma meghaladta a 20 főt. Az elsõ kispiaci tábort még még 4 követett: 2003-ban a Homokbányánál, 2007-ben és 2008-ban a Genić-tanyán, 2010-ben pedig a Tőzeg tónál.

2003-ban megalakult az V. számú Homokháti Kistérségi Cserkészkörzet, melynek a kispiaci cserkészcsapat is az alapító tagja. Ugyanebben az évben 3 cserkészünk első alkalommal vett részt vezetőképzésen és szerzett őrsvezetői képesítést: Dobó Mónika, Genić Klaudia és Úri Attila.

2007-ben 5 cserkész fogadalmat és 4 kiscserkész ígéretet tett és ezzel egy újabb fiatalos lendület indult meg a csapatban, mely ezekben az években kezd beérni. Azóta szinte minden évben van vannak jelöltjeink.

A kispiaci 10. számú Boldog Mór Cserkészcsapat létszámban nem nagy, de szívvel-lélekkel igyekszik követni névadójának útmutatását...


Google PageRank